Danske femkæmperes nye skydesystem – Intelligent infrarød teknologi

Det nye skydesystemDanske femkæmpere tager allerede nu elektronisk skydning i brug, efter demonstration ved Youth Olympic Games forgangne weekend i Singapore.
Billedet viser det system som DMF har indkøbt fra den finske producent Eko Aims.

Eko Aims har 20 års erfaring med biathlon skydning og i de sidste mere end 10 år har udviklet dette elektroniske skydesystem, som rutinemæssig anvendes ved Paralympic Games, sidste gang i Vancouver for mindre end et halvt år siden. Det er således et aldeles gennemprøvet system. Dette system er til forskel fra det i Singapore anvendte laser system baseret på infrarød (IR) teknologi.

Systemet består foruden af den viste pistol, der er baseret på en standard luftpistol, af en center-plet-skive, svarende til standardskivens centrale, sorte del, samt derudover et mini-display til hver pistol.

Systemet baserer sig på IR teknologi, hvilket eliminerer ethvert potentielt problem med sikkerhed af lyskilden (et problem der skal kontrolleres nøje når man anvender laser) da en IR LED ikke kan bringes til at give ukontrolleret kraftigt lys ved overspænding.

Det lille display tilbyder en række fordele, udover at kunne vise træfning: Det fører det statistik over skydningen, ligesom det kan ’tale’ til skytten – det giver træfningen for hvert skud umiddelbart efter afgivelsen. Endelig tillader dette lille display endog standard præcisionstræning, på skydebanen såvel som hjemme i stuen. Så skydeoplevelsen er meget tæt på standard luftpistolskydning.

Pistolerne indkøbt er såkaldte ’entry level’ – en billigere udgave end standard pistol versionen, på hvilken løbet udskiftes med en lys/kamera enhed. Med denne fulde version, hvor luftcylinderen er bevaret, kan man endda lade luften gå via aftrækket, så oplevelsen bliver 100% identisk med luftskydning.

Software (SW) tillader skydning på mellem 5 og 15 meter (standard afstand er 10 meter) hvilket derved gør det uvæsentligt om man er placeret nøjagtig på 10 meters afstand fra skiven. Med ændret afstand tilpasser SW ’størrelsen’ af skiven så at sige, hvorved sværheden fastholdes som om man skød på 10 meters afstand.

Alle enheder kan kommunikere via Bluetooth eller LAN kabel. Dog kommunikerer pistolen altid trådløst.

Baggrund i billedet illustrerer den tilgængelige medieformidling med dette system, hvorved træfning fra skytten kan præsenteres på et hvilket som helst display synligt for tilskuere. Man kan endda vise finesser som pistolens bevægelser i sigtefasen og markering af alle afgivne skud.

Dette indlæg blev udgivet i Elektronisk skydning. Bogmærk permalinket.