Elektronisk skydning

Moderne Femkamp har i sin skydedisciplin hidtil brugt luftpistoler, kaliber 4,5 mm. Men Den Internationale Moderne Femkamp Union (UIPM) har besluttet, at fremtidens konkurrenceskydning skal være elektronisk.

Man testede teknikken ved Ungdoms OL i Singapore 2010 og har brugt elektronisk skydning ved World Cup stævner, EM og VM i 2011.

Desværre har det internationale forbund valgt at lægge sig fast på laserteknologi – og nogle leverandører, der ikke kunne holde, hvad de lovede. Derfor er den nye teknologi blevet modtaget med blandede følelser blandt udøverne. Men det står fast, at man vil anvende laserpistoler ved OL i London 2012, blot med en ny leverandør.

Det fungerende alternativ

Danmarks Moderne Femkampforbund har valgt at investere i en mere gennemprøvet teknologi, der er baseret på infrarød teknologi (IR). Vores leverandør, finske Eko Aims, har 20 års erfaring med biathlon-skydning, og har i 10 år udviklet på dette elektroniske skydesystem, der har været brugt af andre sportsgrene i en årrække. Det anvendes rutinemæssig ved de Paralympiske Lege (Handicap OL), senest i Vancouver 2010.

IR-pistol

Det indkøbte system består foruden den viste pistol af en center-plet-skive, svarende til standardskivens centrale, sorte del, samt mini-display til hver pistol. Det lille display tilbyder en række fordele, udover at kunne vise træfning: Det fører statistik over skydningen, ligesom det kan ’tale’ til skytten – det angiver træfningen for hvert skud umiddelbart efter afgivelsen.

Systemet muliggør standard præcisionstræning, ikke kun på skydebanen, men også hjemme i stuen! Elektronikken tillader skydning på mellem 5 og 15 meter; med ændret afstand tilpasser elektronikken ’størrelsen’ af skiven, hvorved sværhedsgraden fastholdes, som om man skød på 10 meters afstand.

Skydeoplevelsen er meget tæt på luftpistolskydning. Pistolerne er indkøbt i en billigere udgave end standardpistol-versionen, hvor oplevelsen er 100 % identisk med luftskydning, da luftcylinderen er bevaret, så man kan lade luften gå via aftrækket.

Lån pistoler og træn i klubben

Hvis landets svømmeklubber, rideklubber, fægteklubber og skydeklubber har lyst til at give deres medlemmer nye oplevelser og udfordringer, så vil vi gerne introducere dem for Combined Event: løb og skydning. Dermed får vi forhåbentlig skabt nogle tre-kæmpere – og med tiden flere fire- og femkæmpere.

Det har tidligere været forbundet med en del besvær at etablere skydebaner med luftpistoler i forbindelse med lokale arrangementer. Det er det ikke mere. IR-pistolerne er helt ufarlige, de kræver ingen sikkerhedsforanstaltninger og kan bruges af alle aldersgrupper.

Klubberne kan leje de elektroniske pistolsæt, der kan anvendes over alt. Eller man kan til særlige arrangementer leje hele DMF’s mobile skydebane. Der medfølger instruktør fra DMF.

For yderligere oplysninger, kontakt Benny Elmann-Larsen.

Se også vore nyhedsartikler om elektronisk skydning.


Læs mere om femkamp: