Konkurrencer & stævner

Olympiske Lege

I tidsrummet 1912-1980 afvikledes Moderne Femkamp ved de Olympiske Lege over fem dage med én disciplin pr. dag. I tidsrummet 1984-1992 blev der eksperimenteret med sporten, hvilket betød, at den afvikledes over fire dage med enten løb og skydning eller svømning og skydning samme dag. Der var individuelle medaljer og hold medaljer afgjordes ved en sammenlægning af de tre individuelle atleter på samme hold.

Ved de Olympiske Lege i Atlanta (USA) i 1996 var konkurrencen ændret til en én-dags-konkurrence, i hvilken 32 forud kvalificerede atleter deltog. Der uddeltes kun individuelle medaljer. I 1998 modtog UIPM godkendelse for kvindelige femkæmperes deltagelse ved de Olympiske Lege 2000 i Sydney (AUS).

Verdensmesterskaber

Verdensmesterskaber afvikles hvert år for senior mænd og kvinder, junior mænd og kvinder, Ungdom A (drenge og piger 17-18 år) samt holdkap — pr. 2000 også i de Olympiske år for senior mænd og kvinder.

Ungdoms Verdensmesterskaber er forskellige fra de øvrige klasser, idet ridning ikke er inkluderet. Der kan deltage minimum 96 mænd og kvinder ved Verdensmesterskaber, forudsat de har opnået kvalifikations-standard. Der er følgende tre elementer ved Verdensmesterskaberne:

Semi-Finaler
Atleterne kvalificerer sig til finale via to eller tre semi-finale grupper på op til 32 atleter med 10 fra hver, samt de to 11.-pladser med højest pointssum.

Finale
Finalen består således af de 32 bedste atleter, fundet gennem ovenstående kvalifikation. Der uddeles individuelle såvel som holdmedaljer. Holdmedaljerne afgøres ved at lægge pointssummerne for de tre individuelle atleter sammen.

Holdkap (Stafet)
Holdkap konkurrencen består af 16 hold á tre atleter, der konkurrerer i forlængelse af hinanden (stafet) på én dag. Hvert holdmedlem skyder 10 skud, svømmer 100m, fægter mod én fra hver af modstanderholdene, rider en hest over 8 forhindringer og løber 1.500m. Holdkap konkurrencen er spændende at se og kræver indsats fra hvert holdmedlem i samtlige discipliner.

World Cup Konkurrence

World Cup konkurrencer for såvel mænd som kvinder har været arrangeret siden 1990.

De 32 deltagere i World Cup Finalen kvalificerer sig via en liga-tabel, hvor deres tre bedste World Cup resultater fra året indgår. De 32 bedste atleter er således garanteret plads i finalen. I finalen er der pengepræmier.

Pentathlon World Tour

Denne blev afholdt første gang i oktober 1998; det er et UIPM produkt skabt som et seværdigt koncept i en udendørs arena, for publikum og for UIPM sponsorer. Formatet er Mand-mod-Mand (og Kvinde-mod-Kvinde), hvor hver af de to atleter gennemfører de 5 discipliner uden nogen pause imellem dem. Kun tiden tæller for kvalifikation til den næste direkte elimination i tabellen. Hver duel varer cirka 20 minutter. Der er pengepræmier.

Biathle

Det nyeste af UIPM’s produkter, skabt til tilskuernes spænding. Biathle kombinerer to basale elementer fra den Moderne Femkamp — løb og svømning — i et seværdigt kontinuerligt format. Biathle kan uden videre organiseres på alle årstider, indendørs eller udendørs, og består af 1.400m løb, 100m svømning, 100m løb, hvor vinderen er den, der først krydser målstregen. Biathle vil give mindre NOC’er bedre muligheder for Femkampen, specielt i udviklingslandene, hvor det vil hjælpe UIPM med at bibringe værdien af sport for alle, kultur og uddannelse i ungdommen i hele verden.